Świąteczne wypieki

Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Na wigilijnych stołach w polskich domach znaleźć się powinny obowiązkowo pierniczki, piernik, często sernik, ciasto drożdżowe oraz keks. Wśród repertuaru świątecznych delicji nie możne zabraknąć również makowca. W przepisie poniżej proponujemy naszą wersję – bez glutenu i bez mleka!

Sam aromat maku przywodzi na myśl świąteczne skojarzenia, podobnie jak mandarynka czy skórka pomarańczowa albo zapach pieczonego piernika. Tradycyjne polskie wypieki niestety nie uwzględniają w swoim składzie osób, którym dokucza nietolerancja glutenu czy alergia na mleko krowie. Dzisiaj udowodnimy, że można! Wystarczy odrobina wyobraźni i nawet osoby z problemami żywieniowymi mogą cieszyć się Świętami tak jak wszyscy! 😉

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka orzechowego
  • ok. 3 łyżek syropu klonowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 szklanki masy makowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Aby pozbyć się naturalnej dla kaszy jaglanej goryczy, przed gotowaniem należy przelać ją wrzącą wodą. Na szklankę kaszy wystarczy około półtora litra wrzątku. Tak przygotowaną kaszę można ugotować w mleku orzechowym razem z syropem klonowym oraz skórką otartą z pomarańczy. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy olej kokosowy i masę makową i blendujemy na gładką masę, starając się rozdrobnić kaszę.

Do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy otrzymaną masę.

Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy odstawić je do wystudzenia. Jeśli jednak chcemy uzyskać przyrumienioną skórkę, możemy wstawić je na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Przyozdabiamy ulubionymi dodatkami (płatki migdałowe, polewa czekoladowa i czego tylko wasz świąteczny nastrój zapragnie) i makowiec gotowy! Bezglutenowy i bezmleczny!

Wstecz