Słodkie grillowanie

Bogata kuchnia Stanów Zjednoczonych to często wykorzystywanie znanych nam składników w prosty lecz nieoczywisty sposób. Tę zasadę odkryjesz w amerykańskiej tradycji grillowania. Choć do dzisiaj to Stany pozostają mistrzem rusztu, okazuje się, że klasyczne amerykańskie przepisy łamią polskie konwencje zatrzymujące się często jedynie na grillowaniu mięsa. Dlatego poniżej przedstawiamy grillowanie na słodko, ponieważ lato to przede wszystkim bogactwo owoców.

Grillowane brzoskwinie z kruchymi ciasteczkami

U nas w Polsce niedoceniane, w Stanach Zjednoczonych obecne niemal na każdym barbecue – owoce. Idealnie nadają się przede wszystkim te bardzo słodkie, jak jabłka, gruszki czy śliwki. My decydujemy się na brzoskwinie. Są soczyste, aromatyczne i wspaniale komponują się z kruchym ciastem herbatnikowym.

Składniki:

Szklanka soku pomarańczowego

3-4 łyżki miodu

Łyżeczka suszonego imbiru

6 brzoskwiń

Dwie szklanki pokruszonych herbatników

¼ startych płatków kukurydzianych

Woda lub mleko

Mąka

Olej

W naczyniu o płaskim dnie mieszamy miód, sok z pomarańczy oraz suszony imbir. Następnie wrzucamy połówki brzoskwiń i odstawiamy na 3 godziny do marynowania.

Zanim zaczniemy przygotowywać kruche ciastka, ustawiamy temperaturę piekarnika na 220 stopni. Do miski wrzucamy pokruszone herbatniki, płatki kukurydziane i mieszając, stopniowo dodajemy wodę (lub mleko), aż do momentu kiedy uzyskamy zwartą masę.

Z powstałego ciasta wydziel i uformuj płaskie okrągłe porcje, które ułóż następnie na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Piecz około 12 minut, do momentu aż ciasteczka będą zarumienione i kruche.

Kolejnym krokiem, dosłownie, jest wyjście z domu. Pora na grillowanie. Wyłóż przekrojone na pół brzoskwinie na ruszt płaską stroną do dołu i grilluj około 12 minut. Odwróć je na kolejne 12 minut i przełóż na talerz. Owoce powinny stać się na tyle miękkie, aby bez problemu można było je jeść łyżką. Pozostałą po brzoskwiniach marynatę przelej do garnka i gotując, zredukuj jej ilość o około 1/3. W ten sposób otrzymasz sos, którym polejesz połówki brzoskwiń podane z kruchymi ciasteczkami.

Mrożona herbata imbirowa

Myśląc o amerykańskim grillowaniu, nie sposób zapomnieć o mrożonej herbacie. My jednak wiemy, jak dobrze znaną nam ice tea zrobić jeszcze bardziej orzeźwiającą.

Składniki:

Korzeń imbiru

Dwa i pół litra dobrej jakości liściastej herbaty

Kandyzowany imbir lub plasterki cytryny

Lód

Moscato

W niewielkim naczyniu należy zagotować około szklankę wody. Po zagotowaniu dodajemy drobno posiekany imbir. Jest to ważne, aby dobrze rozdrobnić korzeń, ponieważ im bardziej się do tego przyłożymy, tym więcej aromatu z niego wydobędziemy. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez około 7 minut.

Następnie wlewamy herbatę oraz imbirowy napar do dzbanka i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy temperatura mikstury opadnie wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny do porządnego schłodzenia.

Mrożoną herbatę podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu. Napełniamy je do 1/3 wysokości, a resztę dopełniamy Moscato. Jeśli rezygnujemy z musującego wina, możemy bez obaw zastąpić je gazowaną wodą z dodatkiem soku z arbuza. Szklanki przyozdabiamy kandyzowanym imbirem lub cytryną.

Dobra mrożona herbata to taka, która nie jest zbyt słodka. Jeśli jednak chcecie ją osłodzić, dodawajcie stewii. Jest lepszym wyborem niż cukier nie tylko ze względów zdrowotnych, ale przede wszystkim jej aromat dużo lepiej komponuje się z lekkimi i świeżymi smakami herbaty, imbiru i musującego wina.

Grillowana babka piaskowa z syropem owocowym

Istota tego dania opiera się na jednej prostej zasadzie: ma być słodko i kwaśno. Jest to lekki deser, który idealnie odnajduje się wśród grillowanych mięs. Sekret tkwi w odpowiednim wyborze owoców. Najlepiej sprawdzą się wiśnie, borówki lub maliny. Wybierajcie owoce soczyste i kwaśne.

Składniki:

Pół kilo świeżych wiśni/malin/borówek

Pół szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)

¼ szklanki soku z brzozy

Szczypta soli

Sok z połówki cytryny

8 kawałków babki piaskowej

Podstawą przepisu jest odpowiednie przygotowanie syropu. Do nagrzanego garnka wrzucamy oczyszczone owoce, cukier, sok z brzozy oraz sól i pozostawiamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut, aż do otrzymania gęstej substancji. Słodki sok z brzozy pozwala zredukować ilość cukru w przepisie, który już i tak znajduje się w owocach. Pamiętaj, że babka piaskowa również będzie go zawierać.

Połóż na ruszcie kawałki babki piaskowej, aż do momentu, kiedy będą chrupkie, a na ich wierzchu pojawią się ciemne prążki – około dwie minuty na stronę. Zgrillowane kawałki przełóż na talerze i polej przygotowanym wcześniej syropem. Dodatkowo możesz urozmaicić deser łyżką bitej śmietany.

Wstecz