Pudding z tapioki, czyli wegańska panna cotta, oraz lemoniada arbuzowa

Letni owocowy sezon… To jeden z najpiękniejszych okresów w roku, kiedy pomysłów na nowe dania nie może zabraknąć. Dzisiaj zatem inspiracja wegańska. Pamiętajmy, że kuchni wegańskiej nie należy ograniczać jedynie do wegan, ponieważ z jej przepisów mogą korzystać również osoby uczulone na mleko. Nasz pudding z tapioki i mleka kokosowego, jako alternatywa sławnego deseru panna cotta, jest równie pyszny, kremowy i lekki, co włoski przysmak. Bardzo dobrze smakować będzie z popołudniową i poobiednią kawą.

Dzisiaj prezentujemy także kolejną interpretację lemoniady i kolejny raz sięgamy po wyrazisty aromat – tym razem arbuza. Zgodzicie się chyba, że trudno o inny smak, który tak trafnie oddawałby smak gorącego lata…

Pudding z tapioki

– 1 kg truskawek lub innych owoców sezonowych

– 300g borówek

– 200g porzeczki czerwonej

– 3 morele

– 1 cytryna

– 100g drobnej tapioki

– 1 l mleka kokosowego

– 1 łyżka miodu

– Wanilia

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka za pomocą noża, po czym wrzucamy je do rondelka. Aby uzyskać jednak jak najintensywniejszy aromat, dodajmy również przeciętą laskę, którą wyjmiemy pod koniec. Do mieszanki dodajemy tapiokę wraz z mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut, często mieszając. Gotującej się tapioki należy pilnować, ponieważ łatwo może się przypalić. Po półgodzinie wyciągamy korę wanilii, dodajemy miód i zestawiamy z ognia. Truskawki blendujemy, a z borówek, porzeczek i moreli robimy salsę.

Całość podajemy w miseczkach lub pucharkach, wlewając na spód truskawkowy mus. Następnie ostrożnie wlewamy pudding z tapioki, a na wierzch owocową salsę.

Lemoniada arbuzowa

– 1 kg arbuza bez skóry i pestek,

– ok. 0,5 litra woda niegazowana,

3 cytryny,

1 limonka,

5-6 łyżek miodu / cukru trzcinowego,

liście werbeny cytrynowej lub mięty bądź melisy

Kostki lodu

Do blendera wrzucamy miąższ z arbuza bez pestek, wyciskamy sok z 2 cytryn i 1 limonki. Dodajemy na początek szklankę wody i połowę cukru lub miodu. Miksujemy dokładnie około 3 minut, aby pozbyć się wszelkich grudek. W razie potrzeby dolewamy resztę wody i dosładzamy. Przelewamy do dzbanka, dodajemy plastry pokrojonej cytryny, liście werbeny lub mięty oraz kostki lodu.

Wstecz