Prosta i smaczna przekąska na karnawał

Przy wyborze potraw na zabawę lub przyjęcie w okresie karnawałowym warto pamiętać, by były one proste w przygotowaniu i konsumpcji, nie wymagały użycia sztućców, łatwo było po nie sięgnąć i dało się je zjeść na jeden raz.

Ponadto powinny być pożywne, ale lekkostrawne.

Idealne mogą okazać się chrupiące kawałki kurczaka w panierce z dwoma pysznymi sosami.

Oto prosty przepis na udaną, a przede wszystkim smaczną zabawę karnawałową: modny strój, karnawałowa maska, szampański nastrój i własnoręcznie przygotowana, chrupiącą i soczystą przekąska!

Przed Wami smakowite karnawałowe kawałki kurczaka w panierce.

Składniki:

  • 2 połówki z piersi kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • papryka, sól, pieprz

Myjemy mięso, kroimy na kawałki i suszymy. Jogurt, sól, paprykę i pieprz dokładnie mieszamy w naczyniu. Następnie dodajemy kurczaka i mieszamy. Wkładamy do lodówki na trzy godziny.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, do drugiego wkładamy dwa roztrzepane jajka z łyżką wody, a do trzeciego rozkruszone płatki kukurydziane. Każdy kawałek kurczaka maczamy w naczyniach w tej samej kolejności, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Sos czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier i sól.

Sos pomidorowy

  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta pieprzu
  • koperek, odrobina cukru

Mieszamy pieprz, koperek i cukier. Gotujemy 400 ml wody w niewielkim garnku, dodajemy koncentrat i przyprawy. Łyżkę śmietany i mąki mieszamy z kilkoma łyżeczkami wody i dodajemy do garnka z koncentratem. Całość mieszamy.

Wstecz