Misja: pierogi

Lepienie pierogów to dla niektórych międzypokoleniowa tradycja rodzinna, dla innych działanie z pogranicza magii. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz – trzeba tylko się odważyć!

W arkadyjskiej strefie Grand Kitchen nie mogło zabraknąć tej charakterystycznej dla Polski potrawy. W zawiniętym na różne sposoby cieście kryją się smaki z całego świata. Sprawdźcie pierogową ofertę restauracji Nadziane i Kozaczok – może nietypowe smaki zainspirują was do puszczenia wodzy fantazji podczas świątecznych przygotowań?

Przepisów na pierogi jest sporo, ale większość z nich to banalnie proste receptury. Dwa albo trzy składniki i voilà! Do lepienia pierogów też nie jest potrzebna żadna wiedza tajemna. Gdzie więc tkwi haczyk? Na czym polega trudność? Na ilości? Na przygotowaniu odpowiedniego farszu? A może po prostu na tym, żeby spróbować? Zatem do dzieła!

Ciasto na pierogi: przepis bez jajek

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli

Ciasto na pierogi: przepis z jajkiem

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2-1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Ciasto należy standardowo zagnieść – powinna powstać elastyczna kula. Warto ją owinąć folią i zostawić na ok. 10-20 minut. Następnie wałkujemy ciasto na obsypanym mąką blacie. Im cieńsze ciasto – tym lepiej. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinamy kółka. Następnie na środku każdego kółka układamy farsz, składamy kółko na pół i zlepiamy brzegi.

Jak zlepiać brzegi pierogów?

Technik jest kilka, łącznie z techniką dowolną, czyli tak zwaną inwencją twórczą. Najpopularniejsze techniki zlepiania pierogów to:

  • Gładki brzeg

Krawędzie pieroga trzeba po prostu dokładnie ze sobą zlepić, aby powstał płaski brzeg.

  • Falbanka

Zaczynamy od zlepienia ciasta tak, aby powstał gładki brzeg. Następnie chwytamy brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i wykonujemy falbankę.

  • Warkoczyk

Znów zaczynamy od gładkiego, tym razem nieco szerszego brzegu. W małych odstępach zawijamy brzeg do środka, lekko dociskając go palcem.

  • Widelec

Zlepiony gładki brzeg przyciskamy końcami zębów widelca, aby otrzymać popularny wzór.

Zapraszamy na pierogi do restauracji Kozaczok (https://www.arkadia.com.pl/restaurant/Kozaczok) oraz Nadziane (https://www.arkadia.com.pl/restaurant/Nadziane)

Wstecz