Kuchnia ukraińska. Raj dla głodomorów.

Nie ulega wątpliwości, że ten, kto obcuje z kuchnią naszych wschodnich sąsiadów, nie pozostanie głodny. I choć kojarzy nam się głównie z pierogami i barszczem ukraińskim, jest to zaledwie ułamek tego, w czym gustują Ukraińcy.

Kuchnia ukraińska stanowi niezwykłą mieszankę wielu smaków. Znajdziemy w niej m.in. akcenty litewskie, tatarskie, ormiańskie, rumuńskie, a także te najlepiej nam znane, czyli polskie.

Co na początek?

Sało stanowi wspaniałą przekąskę lub wstęp do dalszych kulinarnych podbojów. Co to takiego? Jest to dobrze przyprawiony kawałek słoniny, podawany z marynowanym ogórkiem lub plastrem cebuli oraz ciemnym pieczywem. Może być gotowany, suszony, smażony lub wędzony. Propozycję przepisu na Sało znajdziesz na końcu artykułu.

Kraina zup

Kuchnia Ukraińców obfituje w zupy. Warta spróbowania jest tradycyjna, esencjonalna solianka. O jej niepowtarzalnym smaku decyduje wywar mięsny z dodatkiem przecieru pomidorowego i warzyw. Wyrazisty smak podkreślają drobne kawałki mięsa. Jest niezwykle pożywna i rozgrzewająca, co może być przydatne podczas zimowych dni.

Król Zakarpacia

Banosz to potrawa, z której szczególnie dumni są mieszkańcy Zakarpacia, Bukowiny i Podola. Cały sekret tkwi w prostocie jej przygotowania. Dobrej jakości śmietanę doprowadza się do wrzenia. Następnie, po trochu, dodaje mąkę kukurydzianą i miesza, aż powstanie gęsta masa. Na wierzch dodaje się dużo pokruszonej bryndzy, skwarek lub słoniny.

Do popicia

Kwas chlebowy często uważa się za ulubiony napój Ukraińców, zarówno tych młodszych, jak i starszych. Kwas – jak sama nazwa wskazuje – powstaje z fermentacji chleba razowego i żytniego. Jego smak porównywany jest do mieszanki coli i piwa – słodkawy, z nutką goryczki i kwasowości. Wzmacnia odporność i reguluje przemianę materii. Gasi pragnienie, ale należy pamiętać, by był schłodzony.

Dużą popularnością na Ukrainie cieszy się sok z brzozy. Napój zawiera łatwo przyswajalny cukier, kwas jabłkowy i cytrynowy, a także sporo zdrowotnych pierwiastków takich jak magnez, fosfor, wapń, potas i cynk. Ma przyjemny, słodkawy smak.

Na deser

Godna polecenia jest legumina z mamałygi. Wyrabia się ją z sera, mąki kukurydzianej, jaj i śmietany. Dodaje cukier oraz skórkę z cytryny. Wkłada się ją w formę nasmarowaną masłem i piecze w średnio rozgrzanym piekarniku.

Na dania kuchni ukraińskiej zapraszamy do Restauracji Kozaczok, w której serwowane są niezwykłe sycące potrawy ze świeżych produktów i w przystępnej cenie.

Przepis na sało.

Składniki:

  • słonina
  • utarty czosnek
  • pieprz lub papryka
  • sól (najlepiej gruboziarnista)
  • czarny chleb lub ogórek kiszony

Sposób przyrządzenia:

Słoninę z cienką skórką kroimy w paski. Robimy drobne nacięcia i wkładamy obrane kawałki czosnku. Słoninę obtaczamy w soli, układamy w szklanym naczyniu lub kamionce. Obsypujemy pokruszonymi w moździerzu przyprawami. Odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 2-3 dni. Przed podaniem słoninę należy oczyścić z soli i odkroić cienki plaster z każdej strony kawałka. Sało podajemy z czarnym chlebem lub ogórkiem kiszonym.

 

Wstecz