Grzegorz Łapanowski: Curry z krewetkami

Zanim zabierzemy się za przygotowanie pasty curry, warto na samym początku podkreślić bardzo ważny fakt, o którym często, w kontekście kuchni indyjskiej, się zapomina. Indie to ogromne państwo, którego powierzchnia jest ponad dziesięć razy większa od Polski. Z tego względu nie można mówić tutaj o kuchni kraju. Kuchnia indyjska to w istocie kuchnie wielu regionów, które reinterpretują tak bardzo popularne curry na mnóstwo sposobów. Jest jednak jeden element, który kulinarnie definiuje Indie – to sztuka komponowania aromatów. Sięgając zatem po indyjskie przepisy, bądź otwarty na smaki, które niekiedy potrzebują chwili, aby w pełni się rozwinąć i zabrać cię w daleką podróż.

Składniki (3-4 porcje)

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 40 g masła
  • 1/2 limonki
  • 8 oczyszczonych krewetek
  • 2 liście kafiru
  • 1/2 źdźbła trawy cytrynowej

Pasta curry:

  • 1 łyżka pieprzu czerwonego
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatki: 300 g ugotowanego ryżu, świeża kolendra

Podstawowym naczyniem w tym daniu będzie duży garnek, w którym na samym początku rozgrzejemy olej. Następnie wrzucamy do niego pokrojone w grubą kostkę warzywa oraz pieczarki i podsmażamy.

Od razu możemy zabrać się za przygotowanie pasty curry. Na suchej patelni prażymy przyprawy. Wysoka temperatura uwolni z nich aromat. Po kilku minutach dodajemy do nich olej i chwilę smażymy. Należy zachować ostrożność, aby ich nie przypalić. Następnie całość przerzucamy do moździerza i ucieramy na pastę.

Do podsmażonych warzyw dodajemy łyżkę otrzymanej pasty curry oraz mleko kokosowe, a następnie liście kafiru i trawę cytrynową. Całość gotujemy około 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy krewetki. Wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej i smażymy około 1 minutę z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek i chili, wszystko polewamy sokiem z 1/2 limonki i dodajemy masło. W ten sposób wydobędziemy z krewetek ich niepowtarzalny smak, gdzie limonka i masło idealnie podkreślą ich świeżość.

Curry podajemy z usmażonymi krewetkami, ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą.

Wstecz