Arkadia na widelcu: Odkrywamy pradawne polskie receptury część I

W przed dzień Dnia Babci, 20 stycznia, odbyły się warsztaty pod hasłem „Odkrywamy pradawne polskie receptury”.

Edukatorzy opowiedzieli uczniom o tradycjach z czasów naszych pradziadków, czyli o przysmakach i technikach gotowania w kuchni staropolskiej.

Podczas zajęć kulinarnych  młodzi kucharze przygotowali wraz z edukatorami ze Szkoły na widelcu nietypowy pasztet z soczewicy na kruchym cieście w formie muffinek, podawany z duszonymi warzywami, kiszonym ogórkiem i surówką z kiszonej kapusty.

Dzięki uprzejmości piekarni Vincent dzieci spróbowały smacznego tradycyjnego pieczywa, a restauracja Wiking przygotowała kompot z polskich owoców – smakował „jak u babci” 🙂

W kąciku kreatywnym dzieci mogły przygotować upominki dla swoich dziadków – laurki dla babci i dziadka oraz ramki do zdjęć z drewnianych patyczków. Tradycyjnie ochotnicy pomalowali sobie buzie i wykonali opaski z owocami i warzywami.

Dziękujemy naszym partnerom:  salonom empik i Home&You oraz piekarni Vincent i restauracji Wiking.

Na następne warsztaty zapraszamy w niedzielę 10 lutego! Odkryjemy kolejne pradawne receptury – będzie tradycyjnie, smacznie i zdrowo 🙂

 

Wstecz